Åben dagligt fra 10–16 fra 1. maj til og med uge 42

Om os

Vores historie

Denne beskrivelse af museets historie er taget fra Flemming Vibes bog om museet. En del er genfortællinger fra bogen – andre dele er direkte citater – de er vist i ”anførelsesegn”.

Før museet

Den 29. november 1969 bragte dagbladet Bornholmeren på forsiden blandt andet denne overskrift, tekst og foto:

“Tyve ædle biler skjules på Bornholm”

Der fortælles videre om hvordan nogle samlere af gamle biler havde planer om at starte et teknisk museum på Bornholm.

Artiklen i Bornholmeren fik de første til at sende/aflevere gamle maskiner til samlerne, der efterhånden fik oprettet flere foreninger – bl.a.: Bornholms Motor-veteraner (1975), Bornholms Tekniske Museum (1985), Foreningen for teknik og samling (1993), Bornholms Sang og Musikhistorisk Samling (1997), Bornholms Tekniske Museum S/I (1996) og endelig Bornholms Tekniske Samling S/I på Østre Borregård (1999).

Men det var ikke kun private samlere, der havde problemer med opbevaring og fremvisning af deres samlinger. Også øens museer og offentlige institutioner havde brug for et sted at bevare gamle maskiner og gammelt værktøj for at det ikke skulle gå til.

Museet

”Bornholms Tekniske Samling S/I er en forening med vedtægter, generalforsamling og regnskab. ”

”Foreningen fik fra starten 44 medlemmer. En del af dem var samlere, som havde egne kuriositeter, de ville stille til rådighed. Nogle var også klar til at yde en arbejdsindsats ved istandsættelsen af Østre Borregård, og så var der medlemmer, der med deres kontingent støttede projektet.”

”Låne – og lejeaftalen for Østre Borregård var gældende fra 1. april 1999, blev underskrevet den 15. august 2001 og tinglyst den 1.november 2001. Aftalen regulerer bl.a. brugen af gården og evt. nye bygninger, huslejen og evt. køb. Lejemålet gjaldt til 1. april 2019, mens foreningen har 5 års opsigelsesfrist.”

Den 1. april 2014 købte foreningen Østre Borregård – så vi har nu foden under eget bord – og det vil i praksis sige, at vi har mange, store opgaver med at vedligeholde de mange udstillingshaller og samtidig gøre plads for de mange, nye samlinger og enkeltgenstande, der strømmer ind. Dette er fast vinterarbejde for en del af foreningens medlemmer hver dag, vinteren igennem.

I åbningstiden er der stadig vedligeholdelse, modtagelse af nye genstande samt arbejdet som kustoder, der viser vores gæster rundt og fortæller – ofte deres egen historie, hvordan de har arbejdet med de udstillede genstande.

Vedtægter

Du kan se vores vedtægter her:

 

I dag

I dag har foreningen ca. 125 medlemmer, hvoraf en stor del er aktive med vedligeholdelse, som kustoder eller hjælper på anden måde.

Museet har ca. 4.000 m² udstillingsareal fordelt på mange haller – store og små – nye og gamle. Herudover har vi en del større genstande udstillet uden for bygningerne.

© Bornholms Tekniske Samling 2023. 
Privatlivs- og cookiepolitik

N/A